söndag 26 juni 2011

Språkpolisen informerar

Vad är det med den yngre generationen och "de" och "dem"? Jag blir fullständigt galen på såna här inlägg.

"...som körde på tok för fort, i rätten sa dem 170 på 70 väg, när dem krocka med oss va deras hastighet ca 100-110km/h, dem har rött hinner inte bromsa och vet inte vart på vägen han ska försöka åka för att missa oss, då det fanns räcken på båda sidorna. det sluta med att hela bilen kvaddades, den brann, dem fick stänga av hela vägen...."

Förutom alla övriga gramatiska fel; hur kan det vara så svårt att förstå när man ska använda DEM och när man ska använda DE? Att man liksom inte hör att det låter helt mongo med "DEM krocka med oss". Eftersom extremt många av de senare generationerna gör detta fel så undrar jag om det är något slags svenskt lärarsubventionerat totalhaveri i språkkunskap. Kan de inte lära ut vad som är rätt, eller vet de inte själva vad som är rätt? Eller kanske borde jag här skriva; Kan DEM inte lära ut vad som är rätt, eller vet DEM inte själva vad som är rätt?

Om det nu är så svårt - använd då konsekvent "DOM", för bövelen. Eller översätt din mening till engelska och sen tillbaka till svenska. På alla platser du skrivit "they" skriver du DE, och på alla platser du skrivit "them" skriver du DEM.

Merci dit mes pauvres yeux.

Inga kommentarer: